Νανοτεχνολογία & Άργυρος (Άργυρος)

Ο Άργυρος έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες από τον άνθρωπο  ως πρόληψη ή θεραπεία, κυρίως των λοιμώξεων. Έχει καταγραφεί στην αρχαία Ρώμη και την Ελλάδα ότι νομίσματα από άργυρο χρησίμευαν για τη συντήρηση διαφόρων υγρών (π.χ νερό, γάλα) κατά την αποθήκευση και μεταφορά τους. Στην εποχή μας ο άργυρος  χρησιμοποιείται στο Διαστημικό Σταθμό της NASA ως μέσο καθαρισμού του νερού.

Το 1920, η ηλεκτρόλυση χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή κολλοειδούς ιοντικού αργύρου και η χρήση του έγινε πλέον πολύ διαδεδομένη. Την ίδια χρονιά, ο κολλοειδής άργυρος πιστοποιήθηκε ως αποτελεσματικός παράγοντας κατά των βακτηριδίων.

Εκτός από τις δηλωμένες αντιβακτηριακές δράσεις, τα περίπλοκα τραύματα έδειξαν καλύτερη επούλωση και χαμηλότερα σημάδια φλεγμονής όταν εφαρμόστηκε σε αυτά άργυρος. Μετά το 1940, όταν άρχισαν να χρησιμοποιούνται συστηματικά τα αντιβιοτικά (πενικιλίνη), ελαχιστοποιήθηκε η χρήση του αργύρου. Η μεταπολεμική περίοδος ανέδειξε την ανάπτυξη συμπλοκών αργύρου-ιόντων καθώς και των λεγόμενων αργυρών πρωτεϊνών, οι οποίες προορίζονταν για την αύξηση της τοπικής συγκέντρωσης του ενεργού αργύρου. Παρόμοια παρασκευάσματα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σήμερα ως τοπικά βακτηριοστατικά.

Σχετικά προϊόντα

Νανοτεχνολογία & Άργυρος (Πώς Δρα Ο Άργυρος)

Ο άργυρος γωνρίζουμε ότι είναι ένα έντονα βακτηριοκτόνο μέταλλο. Το πώς δρα ο άργυρος αλλά και που συνήθως χρησιμοποιείται, αναφέρεται παρακάτω.

Εμφανή αποτελέσματα παρατηρούνται από τη συγκέντρωση των 100 ppb (μέρη ανά δισεκατομμύριο). Για τα επιθυμητά αποτελέσματα, τα ιόντα αργύρου πρέπει να φθάσουν στην επιφάνεια των βακτηριακών κυττάρων. Όσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση, τόσο ισχυρότερο είναι το αποτέλεσμα. Τα ιόντα αργύρου αναφέρεται ότι αλληλοεπιδρούν με ένζυμα της αναπνευστικής αλυσίδας του μικροβίου. Επίσης αλληλοεπιδρούν με το DNA και διασπούν το κυτταρικό τοίχωμα του μικροβίου λόγω της έκλυσης αντιδραστικών ειδών οξυγόνου που παράγονται, ενώ ταυτόχρονα τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος δεν παρουσιάζουν καμία βλάβη.

Τα διαλύματα που περιείχαν άργυρο ήταν από τα πρώτα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν ως βακτηριοστατικά στη θεραπεία των τραυμάτων. Ωστόσο, ο κρυσταλλικός άργυρος έχει μικρή διαλυτότητα  στο νερό και τα όξινα διαλύματα δεν παράγουν άργυρο καλών ιδιοτήτων για τη θεραπεία των  τραυμάτων και έτσι παρουσιάζουν χαμηλή αποτελεσματικότητα στις επιφανειακές πληγές. Η νανοτεχνολογία επίτρεψε να χρησιμοποιείται ο άργυρος με άριστα αποτελέσματα στα τραύματα.

Ο Άργυρος χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές καθημερινές εφαρμογές. Ιόντα  αργύρου ενσωματωμένα σε νήματα χρησιμοποιούνται σε αντιβακτηριακά ενδύματα, όπως κάλτσες. Η χρήση του αργύρου στα εσώρουχα βοηθά στην απομάκρυνση των δυσάρεστων οσμών (αποφυγή του πολλαπλασιασμού των βακτηριδίων). Τα προϊόντα αυτά είναι ήδη διαθέσιμα στην αγορά. Επίσης στην αγορά κυκλοφορούν και άλλα προϊόντα που αξιοποιούν την αντιβακτηριακή δράση του αργύρου όπως  κρέμες, τάπες παπουτσιών,  επιφάνειες συσκευών κουζίνας (ψυγεία και μικροκύματα Samsung), συσκευασίες τροφίμων και πολλά άλλα αντικείμενα που απαιτούν αντιβακτηριακή δράση και καταστολή μούχλας.

Νανοτεχνολογία & Άργυρος (Νανοτεχνολογία)

Η νανοτεχνολογία κατέστησε τον άργυρο ένα πολύ αποτελεσματικό βιολογικό παράγοντα, ο οποίος ανταποκρίνεται άριστα σε βακτηριακές και μυκητιακές λοιμώξεις. Η εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα της αντιβακτηριδιακής δράσης του αργύρου έχει ήδη επηρεάσει τη μικροβιολογική έρευνα και γίνονται επιπλέον μελέτες για να αποσαφηνιστούν και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του.

Πρόσφατα, η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι οι ιδιότητες των χημικών ενώσεων εξαρτώνται από το μέγεθός τους. Σήμερα, η επιστήμη της νανοτεχνολογίας μελετά τις ιδιότητες των σωματιδίων σε σχέση με το μέγεθος των νανόμετρων (10-9 μέτρα). Ένα νανόμετρο αντιστοιχεί σε περίπου 10 άτομα σε πλάτος. Οι ασημένιοι κρύσταλλοι που παράγονται με κοινές μεθόδους παράγουν συστάδες διαμέτρου 100-900 nm. Οι νέες νανοτεχνολογικές προσεγγίσεις μπορούν να αποφέρουν πολύ μικρότερα σωματίδια. Τα μικρά αυτά σωματίδια έχουν πολύ μεγάλη αναλογία εμβαδού επιφάνειας προς όγκο, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τον ρυθμό των χημικών αντιδράσεων που λαμβάνουν χώρα. Τα σωματίδια στην κλίμακα νανόμετρου παρουσιάζουν διαφορετικές φυσικές ιδιότητες από το χύδην υλικό. Το μικρό μέγεθος επιτρέπει τη χρήση μικρών ποσοτήτων του στοιχείου διατηρώντας ή ακόμα και βελτιώνοντας σημαντικά τις ιδιότητες του μετάλλου, καθιστώντας ταυτόχρονα τη χρήση του πιο οικονομική.

Νανοτεχνολογία & Άργυρος (TraumaPet)

Η ιατρική και η κτηνιατρική επιστήμη μάχονται στις μέρες μας με λοιμώξεις που περιπλέκουν μικρές πληγές, χειρουργικές ουλές και με πολυάριθμες δευτερογενείς λοιμώξεις που προκαλούνται από ασθένειες διάφορης αιτιολογίας. Ένα πρόβλημα που εμφανίζεται συχνά είναι η αύξηση της αντίστασης στα αντιβιοτικά, η οποία προκαλείται από ακατάλληλη ένδειξη ή και κατάχρηση φαρμάκων. Λόγω αυτού του γεγονότος, η προσπάθεια της επιστήμης επικεντρώνεται στην ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων έναντι των αντιβιοτικών. Για το λόγο αυτό η εξέταση του τι συνέβαινε σε παλαιότερες εποχές είναι χρήσιμη. Οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του αργύρου είναι γνωστές από το μακρινό παρελθόν (αρχαία Ρώμη, Ελλάδα). Με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας και αξιοποιώντας στο έπακρο την αντιβακτηριακή  δραστηριότητά του αργύρου αυτό γίνεται πράξη. Με την σωστή προσέγγιση αυτής της μοναδικής ιατρικής επανάστασης, επιτυγχάνονται ποιοτικά αποτελέσματα.

Ο Άργυρος που περιέχεται στα προϊόντα TraumaPet® είναι το βασικό στοιχείο της αποτελεσματικότητας αυτών των προϊόντων. Τα νανοσωματίδια επιτίθενται στο κυτταρικό τοίχωμα όπου καταστέλλονται οι διαδικασίες αναπνοής, οδηγώντας έτσι σε πνιγμό το βακτήριο. Απελευθερώνονται επίσης αντιδραστικά είδη οξυγόνου, τα οποία τελικά συμβάλλουν στον θάνατο των βακτηρίων.

Οι πρώτες κλινικές δοκιμές του αργύρου σε νανοσωματιδιακή μορφή έδειξαν πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση των λοιμώξεων από βακτήρια και ζύμες. Δεδομένου ότι η βακτηριακή αντίσταση( ανθεκτικότητα ), όπως είναι γνωστή από τα κοινά αντιβιοτικά, δεν αναπτύσσεται έναντι του αργύρου, το TraumaPet® μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και προληπτικά.


Κλινικές Μελέτες προϊόντων TraumaPet® Ag

Τα προϊόντα TraumaPet® έχουν υποβληθεί σε δοκιμές σε συνεργασία με το Κτηνιατρικό και Φαρμακευτικό Πανεπιστήμιο του Brno της Τσεχικής Δημοκρατίας και σε διάφορες κτηνιατρικές κλινικές της χώρας. Η επίβλεψη της κλινικής φάσης πραγματοποιήθηκε από τον MVDr. Tomáš Fichtel, Ph.D, ο οποίος εργάζεται στη σχολή Clinc για ασθένειες σκύλου και γάτας και στο Κτηνιατρικό και Φαρμακευτικό Πανεπιστήμιο του Brno. Διεξάγει έρευνα που στοχεύει στη γενική κτηνιατρική και οδοντιατρική χειρουργική. Είναι συγγραφέας πολλών δημοσιεύσεων στον τομέα.


Επιστημονικές δημοσιεύσεις

  • Knotek Z., Fichtel T., Kohout P., Benák J. Diseases of the Nasal Cavity in the dog, Aetiology, Symptomatolagy, Diagnostics. Acta veterinaria, r. vyd. 2001, str. 73 – 82
  • Fichtel T., Knotek Z. Therapy of Chronic Nasal Disease in the Dog. Acta veterinaria, r. vyd. 2001, str. 83 – 89
  • Fichtel T., Raušer T., Crha M., Pavlica Z. Treatment of fractured teeth in a Rhesus monkey. Slovenian Veterinary Research, R. vyd. 2002
  • Fichtel T ., Crha M., Vlašín M., Raušer P., Prantl H., Pavlica Z. Ätiologie der apikalen Parodontitis am vierten maxillaren Prämolaren beim Hund. Kleintierpraxis. r. vyd. 2004, str. 261 3 28

Άρθρα για ειδικούς

  • Fichtel T.: Periapikální granulom horního špičáku. Veterinářství 6/2000, str. 228 – 229.
  • Fichtel T., Raušer T., Crha M., Pavlica Z.: Fraktura zubů u opice makak rhesus. Veterinářství 6/2002, str. 360 – 364.
  • Fichtel T.: Nemoci ústní dutiny. In.: Svoboda M., Doubek J., Senior D., Klimeš J. a kol. Nemoci psa a kočky“, Noviko, Brno, 2000, str. 617 – 658.

Σχετικά συνέδρια και παρουσιάσεις

  • Chirurgická terapie onemocnění dutiny nosní,Zvolen, Slovensko, 20. 11. 2000.
  • Dorzální rinotomie, Ljubljana, Slovinsko, 9. 5. 2001.
  • Orofaciální traumata a chirurgie v praxi malých zvířat, Brno, 9.6. 2001.
  • Stomatologie psů – parodontologie, Brno, 22.9. 2001.
  • Stomatologie psů – endodontie, Brno, 20.9. 2002.
  • Stomatologie psů – endodontie. Brno; Veteduca, spol. s r. o., 2002
  • Chirurgie měkkých tkání – rekonstrukční chirurgie, Hradec Králové, 3.5. 2003.

  ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ!  

♦ Ακολουθούν εικόνες πραγματικών περιστατικών.

♦ Απευθύνονται σε κτηνιάτρους. 

expand_less