Η γνώση παροχής πρώτων βοηθειών είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους ιδιοκτήτες σκύλων, καθώς έτσι μπορεί να σωθεί η ζωή του τετράποδου φίλου μας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι σκύλοι είναι πλάσματα γεμάτα περιέργεια και μπορούν εύκολα να μπλέξουν σε μπελάδες, από το να κινδυνεύσουν από πνιγμό τρώγοντας κάτι που δεν έπρεπε μέχρι να τραυματιστούν από κάποιο ατύχημα.
Η παροχή των βασικών πρώτων βοηθειών μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της κατάστασης του κατοικίδιου μας μέχρι να μεταφερθεί στον κτηνίατρο. Είναι σημαντικό ως ιδιοκτήτες να κατανοήσουμε τον τρόπο και τις περιπτώσεις διενέργειας της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε ένα τραύμα και πως να αναγνωρίζουμε τις ενδείξεις δυσφορίας και πόνου στον σκύλο. Σίγουρα αν είμαστε προετοιμασμένοι και γνωρίζουμε από πρώτες βοήθειες αυτό αναμφίβολα μπορεί να κάνει τη διαφορά σε μια κρίσιμη κατάσταση.
Εισαγωγή στις πρώτες βοήθειες
Γνωρίζοντας τον τρόπο διαχείρισης κοινών τραυματισμών, όπως ένα κόψιμο ή ένα έγκαυμα, αλλά και την αντιμετώπιση ενός πνιγμού, μπορούμε έτσι να σώσουμε τη ζωή του σκύλου μας. Η εισαγωγή στις πρώτες βοήθειες καλύπτει τις βασικές αρχές της άμεσης παροχής φροντίδας στον σκύλο μας πριν τον πάμε στον κτηνίατρο. Αυτές περιλαμβάνουν την κατανόηση των ζωτικών σημείων του σκύλου μας, τη διενέργεια ΚΑΡΠΑ και τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων στο σπίτι μας. Με την εκμάθηση των βασικών πρώτων βοηθειών, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το αγαπημένο μας κατοικίδιο θα παραμείνει υγιές και ασφαλές.
Συνήθεις τραυματισμοί και επείγουσες καταστάσεις στον σκύλο
Γνωρίζοντας τα συχνότερα είδη τραυματισμών και έκτακτων περιστατικών στους σκύλους, μπορούμε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τη διαχείρισή τους εάν συμβούν. Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με τα πιο συχνά περιστατικά με τα οποία μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι.
- Τραυματισμός οφθαλμού: Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα οφθαλμικών τραυματισμών, που κυμαίνονται από μικρές γρατζουνιές και εκδορές στον κερατοειδή έως και πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως είναι τα έλκη κερατοειδούς και, σε σοβαρές περιπτώσεις, η διάτρηση και η ρήξη του βολβού του οφθαλμού.
- Κατάποση ξένου σώματος – αντικειμένων, όπως είναι οι πέτρες, τα παπούτσια, τα εσώρουχα, το σπασμένο γυαλί κ.λπ.
- Δάγκωμα μετά από επίθεση ή καβγά μεταξύ σκύλων ή άλλων ζώων
- Τροχαίο ατύχημα: Οι τραυματισμοί που προκαλούνται από οχήματα μπορεί να ποικίλλουν σε σοβαρότητα και ορισμένοι μπορεί να μην είναι άμεσα ορατοί. Για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών, πρέπει να κρατάμε πάντα το κατοικίδιό μας με τον οδηγό (λουρί).
- Σπασμένο ή τραυματισμένο νύχι: Δεν πρέπει να αφήνουμε τα νύχια του σκύλου μας να μακρύνουν πολύ. Τα μακριά νύχια ευνοούν την πρόκληση τραυματισμού, ο οποίος μπορεί να επιφέρει σημαντική αιμορραγία και συχνά απαιτείται η παρέμβαση του κτηνίατρου, ενδεχομένως και με τη διενέργεια ηρέμησης, ώστε να αποκατασταθεί η βλάβη στο νύχι.
- Προβλήματα στη σπονδυλική στήλη και εμφάνιση πόνου & χωλότητας: Οι υπέρβαροι σκύλοι, καθώς και οι φυλές με μακριά ράχη είναι επιρρεπείς στην εμφάνιση προβολής μεσοσπονδύλιου δίσκου, ιδιαίτερα όταν πηδούν από ύψος (π.χ. από μια καρέκλα, ένα κρεβάτι ή σκαλιά στο έδαφος).
- Αφυδάτωση/Θερμοπληξία: Συνηθέστερα σε ηλικιωμένους και υπέρβαρους σκύλους. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βγάζουμε τον σκύλο μας βόλτα ή επιλέγουμε να τρέξουμε μαζί κατά τη διάρκεια των θερμότερων μηνών του χρόνου.
Όλα τα απαραίτητα που πρέπει να έχει το κουτί πρώτων βοηθειών
Πρέπει να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι! Φτιάχνουμε ένα κουτί πρώτων βοηθειών και το έχουμε παντού μαζί μας όπου πάμε. Μπορούμε επίσης να έχουμε περισσότερα από ένα κουτιά πρώτων βοηθειών, όπως ένα μεγάλο, για το σπίτι και ένα μικρότερο για το αυτοκίνητο ή κάποια άλλη εξόρμηση με τον τετράποδο φίλο μας. Το κουτί πρώτων βοηθειών θα πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
- Αποστειρωμένες γάζες
- Επιδέσμους
- Λευκοπλάστη
- Οινόπνευμα
- Αντιβιοτική αλοιφή
- Οφθαλμικό κολλύριο
- Βαμβάκι
- Οξυζενέ
- Τσιμπιδάκι
- Ηλεκτρονικό θερμόμετρο
- Φίμωτρο (προαιρετικά)
- καθώς, επίσης, και ό,τι άλλο φαρμακευτικό σκεύασμα μας υποδείξει ο κτηνίατρός μας, εφόσον μας συμβουλέψει κατάλληλα για τη χρήση του. Ανάμεσα σε αυτά ο κτηνίατρός μας θα μας προτείνει επίσης και κάποια σκευάσματα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου τσιμπήματος από έντομο/δαγκώματος φιδιού ή σε περίπτωση που ο σκύλος μας καταναλώσει κάποιο τοξικό δηλητήριο.
Θα πρέπει να ελέγχουμε τακτικά τις ημερομηνίες λήξης των φαρμάκων και να τα αντικαθιστούμε σε περίπτωση που έχει επέλθει η ημερομηνία λήξης.
Πληροφορίες και τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης
Θα πρέπει να έχουμε πάντα μαζί το τηλέφωνο του κτηνιάτρου μας, ενώ αν βρισκόμαστε σε άλλη περιοχή ή είμαστε διακοπές, να γνωρίζουμε ποια κτηνιατρεία και κτηνιατρικές κλινικές είναι κοντά μας και εφημερεύουν με τα αντίστοιχα τηλέφωνά τους.
Πώς αξιολογούμε τα ζωτικά σημεία του σκύλου μας
Αν προκύψει ένα έκτακτο συμβάν, αφιερώνουμε μερικά δευτερόλεπτα για να κοιτάξουμε γύρω μας και να αξιολογήσουμε πλήρως την κατάσταση. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να κάνουμε βιαστικές κινήσεις μέσα στην κυκλοφορία, εάν ο σκύλος μας έχει χτυπηθεί από αυτοκίνητο. Μόνο καλό δεν θα του κάνουμε αν καταλήξουμε κι εμείς στο νοσοκομείο. Πλησιάζουμε προσεκτικά το κατοικίδιο μας και αξιολογούμε την κατάστασή του. Αναπνέει; Εάν όχι, επιχειρούμε τη διενέργεια ΚΑΡΠΑ. Αιμορραγεί; Εφαρμόζουμε άμεση πίεση στην πληγή, και ούτω καθεξής.
Δεν ξεχνάμε ότι ένα τραυματισμένο ή άρρωστο ζώο χρειάζεται ήρεμους και προσεκτικούς χειρισμούς. Ακόμα και ο πιο ήμερος σκύλος μπορεί να δαγκώσει όταν φοβάται ή πονάει. Κρατάμε το πρόσωπό μας μακριά από το στόμα του σκύλου μας και αποφεύγουμε να αγκαλιάσουμε τον σκύλο μας, όσο έντονη κι αν είναι η επιθυμίας μας να τον παρηγορήσουμε, καθώς αυτό μπορεί να τον τρομάξει περισσότερο ή να επιδεινώσει τα τραύματά του. Ο τόνος της φωνής μας είναι ήρεμος και κατευναστικός, προκειμένου να καθησυχάσουμε τον μικρό μας φίλο και, αν είναι δυνατόν, τον μεταφέρουμε σε ένα μέρος πιο ήσυχο μακριά από την φασαρία. Εάν πρέπει να τον μεταφέρουμε και οι πληγές του είναι επώδυνες, θα πρέπει να του φορέσουμε ένα φίμωτρο. Εάν ήδη έχουμε ένα μαζί μας στο κουτί πρώτων βοηθειών χρησιμοποιούμε αυτό, αλλιώς αν δεν έχουμε μαζί μας, τότε τυλίγουμε με μια γάζα τη μουσούδα του σκύλου μας, ώστε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο δαγκώματος. Εάν ο σκύλος μας είναι μικρόσωμος, μπορούμε να τον τυλίξουμε με μια κουβέρτα ή πετσέτα και να τον μεταφέρουμε έτσι. Οι μεγαλόσωμοι σκύλοι μπορούν να μεταφερθούν με κάποιο αυτοσχέδιο φορείο ή με μια μεγάλη κουβέρτα.
Βασικές Τεχνικές Παροχής Πρώτων Βοηθειών στον σκύλο
Ως ιδιοκτήτες είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τις βασικές τεχνικές παροχής πρώτων βοηθειών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ορισμένες τεχνικές περιλαμβάνουν την εκμάθηση διενέργειας ΚΑΡΠΑ, τη διαχείριση μιας αιμορραγίας, την αντιμετώπιση τραυμάτων και την αναγνώριση των ενδείξεων θερμοπληξίας.
- Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ)
Στην περίπτωση ενός σκύλου που δεν αναπνέει ή δεν έχει καρδιακό παλμό, η ΚΑΡΠΑ είναι μια διαδικασία επείγουσας αντιμετώπισης, η οποία περιλαμβάνει τεχνητές αναπνοές και κινήσεις συμπίεσης του θώρακα, παρόμοιες με την ανθρώπινη ΚΑΡΠΑ, στην προσπάθεια διάσωσης του ζώου. Εάν είμαστε το πρώτο άτομο που συναντά έναν σκύλο που δεν αναπνέει, θα πρέπει να καλέσουμε αμέσως έναν κτηνίατρο ή σε μια κλινική-νοσοκομείο ζώων, ώστε να μας συμβουλεύσουν για τον ορθό τρόπο μεταφοράς του ζώου, καθώς και για να τους ενημερώσουμε για τη σοβαρότητα της κατάστασης και την άφιξή μας. Αν υπάρχει διαθέσιμος κτηνίατρος που μπορεί να έρθει άμεσα είναι κι αυτό μια επιλογή. Σε κάθε περίπτωση μέχρι να προσκομίσουμε το ζώο ή να έρθει ένας κτηνίατρος, θα το βοηθήσουμε εμείς σε αυτό το χρονικό διάστημα, κατόπιν κτηνιατρικής καθοδήγησης και εφόσον γνωρίζουμε τη διενέργεια ΚΑΡΠΑ. Υπάρχουν τρία εύκολα βήματα που θα μας βοηθήσουν να θυμόμαστε πώς να κάνουμε ΚΑΡΠΑ σε ένα σκύλο:
- Βεβαιωνόμαστε ότι οι αεραγωγοί (αναπνευστικό σύστημα – ρινικές κοιλότητες) είναι καθαροί και ελέγχουμε το στόμα και το λαιμό για τυχόν εμπόδια, όπως τροφή ή κάποιο ξένο σώμα. Οι αεραγωγοί πρέπει να είναι καθαροί και διαβατοί για να πραγματοποιηθεί επιτυχής ΚΑΡΠΑ.
- Ελέγχουμε εάν ο σκύλος αναπνέει. Ελέγχουμε το στέρνο αν ανεβαίνει και κατεβαίνει ως ένδειξη της αναπνευστικής λειτουργίας. Εάν ο σκύλος αναπνέει, η ΚΑΡΠΑ δεν είναι απαραίτητη.
- Ελέγχουμε τον καρδιακό παλμό ξαπλώνοντας τον σκύλο από τη δεξιά πλευρά και σπρώχνοντας τον μπροστινό αγκώνα προς το στήθος. Στο σημείο όπου ο αγκώνας συναντά το στήθος είναι η θέση της καρδιάς. Εάν δεν μπορούμε να δούμε κίνηση σε αυτή την περιοχή, ακουμπάμε την παλάμη μας για να νιώσουμε τον παλμό της καρδιάς.
Εάν ένας σκύλος πνίγεται, η λαβή Heimlich μπορεί να πραγματοποιηθεί τοποθετώντας τα χέρια μας και στις δύο πλευρές του θώρακα και ασκώντας πίεση. Μετά την αφαίρεση του αντικειμένου, μπορεί να διενεργηθεί ΚΑΡΠΑ εάν ο σκύλος εξακολουθεί να μην αναπνέει.
Ασκούμε πίεση στην πληγή και ανασηκώνουμε το τραυματισμένο μέρος του σώματος.
Αποφεύγουμε την συγκράτηση του σκύλου μας και τον κρατάμε μακριά από αντικείμενα που μπορούν δυνητικά να τον τραυματίσουν. Όταν σταματήσει το επιληπτικό επεισόδιο, κρατάμε τον σκύλο μας ζεστό σε ένα ήσυχο σημείο.
Μετακινούμε τον σκύλο μας σε δροσερό, σκιερό μέρος, εάν βρισκόμαστε έξω. Εάν έχουμε κάποια πετσέτα μαζί μας, τη βρέχουμε με δροσερό νερό και την απλώνουμε στο λαιμό ή το κεφάλι του σκύλου μας. Μπορούμε επίσης να βάλουμε τα πόδια ή την κοιλιά του σε δροσερό νερό.
Κρατάμε τον σκύλο μας ζεστό και ήρεμο, καθώς τον συγκρατούμε. Εάν δεν έχει τις αισθήσεις του, κρατάμε το κεφάλι του στο ίδιο επίπεδο με το υπόλοιπο σώμα.
Εκπαίδευση για την παροχή πρώτων βοηθειών
Μπορούμε, επίσης, να παρακολουθήσουμε κάποιο σεμινάριο πρώτων βοηθειών για κατοικίδια ζώα, ώστε να εκπαιδευτούμε ακόμη πιο σωστά στη διενέργεια ΚΑΡΠΑ και άλλων χρήσιμων τεχνικών.
Πότε αναζητούμε κτηνιατρική βοήθεια;
Πάντα! Δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι οι πρώτες βοήθειες που παρέχουμε στον σκύλο μας, δεν υποκαθιστούν την κτηνιατρική φροντίδα, αλλά έχουν σκοπό να σταθεροποιήσουν την κατάσταση του ζώου, μέχρι να παρασχεθεί η κατάλληλη φροντίδα από έναν κτηνίατρο. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είμαστε σε επικοινωνία με κάποιον κτηνίατρο, ώστε να μας καθοδηγήσει μέχρι να μεταφερθεί το ζώο στο ιατρείο, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλέστερη δυνατή διαχείριση της υγείας του.
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right