Η Ιστορία του Αργύρου

Η Ιστορία του Αργύρου

Ο Άργυρος έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες από τον άνθρωπο  ως πρόληψη ή θεραπεία, κυρίως των λοιμώξεων. Έχει καταγραφεί στην αρχαία Ρώμη και την Ελλάδα ότι νομίσματα από άργυρο χρησίμευαν για τη συντήρηση διαφόρων υγρών (π.χ νερό, γάλα) κατά την αποθήκευση και μεταφορά τους. Στην εποχή μας ο άργυρος  χρησιμοποιείται στο Διαστημικό Σταθμό της NASA ως μέσο καθαρισμού του νερού.

Το 1920, η ηλεκτρόλυση χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή κολλοειδούς ιοντικού αργύρου και η χρήση του έγινε πλέον πολύ διαδεδομένη. Την ίδια χρονιά, ο κολλοειδής άργυρος πιστοποιήθηκε ως αποτελεσματικός παράγοντας κατά των βακτηριδίων.

Εκτός από τις δηλωμένες αντιβακτηριακές δράσεις, τα περίπλοκα τραύματα έδειξαν καλύτερη επούλωση και χαμηλότερα σημάδια φλεγμονής όταν εφαρμόστηκε σε αυτά  άργυρος. Μετά το 1940, όταν άρχισαν να χρησιμοποιούνται συστηματικά τα αντιβιοτικά (πενικιλίνη), ελαχιστοποιήθηκε η χρήση του αργύρου. Η μεταπολεμική περίοδος ανέδειξε την ανάπτυξη συμπλοκών αργύρου-ιόντων καθώς και των λεγόμενων αργυρών πρωτεϊνών, οι οποίες προορίζονταν για την αύξηση της τοπικής συγκέντρωσης του ενεργού αργύρου. Παρόμοια παρασκευάσματα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σήμερα ως τοπικά βακτηριοστατικά.

Νανοτεχνολογία

Νανοτεχνολογία

Η νανοτεχνολογία κατέστησε τον άργυρο ένα πολύ αποτελεσματικό βιολογικό παράγοντα, ο οποίος ανταποκρίνεται άριστα σε βακτηριακές και μυκητιακές λοιμώξεις. Η εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα της αντιβακτηριδιακής δράσης του αργύρου έχει ήδη επηρεάσει τη μικροβιολογική έρευνα και γίνονται επιπλέον μελέτες για να αποσαφηνιστούν και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του.

 Πρόσφατα, η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι οι ιδιότητες των χημικών ενώσεων εξαρτώνται από το μέγεθός τους. Σήμερα, η επιστήμη της νανοτεχνολογίας μελετά τις ιδιότητες των σωματιδίων σε σχέση με το μέγεθος των νανόμετρων (10-9 μέτρα). Ένα νανόμετρο αντιστοιχεί σε περίπου 10 άτομα σε πλάτος. Οι ασημένιοι κρύσταλλοι που παράγονται με κοινές μεθόδους παράγουν συστάδες διαμέτρου 100-900 nm. Οι νέες νανοτεχνολογικές προσεγγίσεις μπορούν να αποφέρουν πολύ μικρότερα σωματίδια. Τα μικρά αυτά σωματίδια έχουν πολύ μεγάλη αναλογία εμβαδού επιφάνειας προς όγκο, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τον ρυθμό των χημικών αντιδράσεων που λαμβάνουν χώρα. Τα σωματίδια στην κλίμακα νανόμετρου παρουσιάζουν διαφορετικές φυσικές ιδιότητες από το χύδην υλικό. Το μικρό μέγεθος επιτρέπει τη χρήση μικρών ποσοτήτων του στοιχείου διατηρώντας ή ακόμα και βελτιώνοντας σημαντικά τις ιδιότητες του μετάλλου, καθιστώντας ταυτόχρονα τη χρήση του πιο οικονομική.

Νανοτεχνολογία TraumaPet

Νανοτεχνολογία και TraumaPet

Η ιατρική και η κτηνιατρική επιστήμη μάχονται στις μέρες μας με λοιμώξεις που περιπλέκουν μικρές πληγές, χειρουργικές ουλές και με πολυάριθμες δευτερογενείς λοιμώξεις που προκαλούνται από ασθένειες διάφορης αιτιολογίας. Ένα πρόβλημα που εμφανίζεται συχνά είναι η αύξηση της αντίστασης στα αντιβιοτικά, η οποία προκαλείται από ακατάλληλη ένδειξη ή και κατάχρηση φαρμάκων. Λόγω αυτού του γεγονότος, η προσπάθεια της επιστήμης επικεντρώνεται στην ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων έναντι των αντιβιοτικών. Για το λόγο αυτό η εξέταση του τι συνέβαινε σε παλαιότερες εποχές είναι χρήσιμη. Οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του αργύρου είναι γνωστές από το μακρινό παρελθόν (αρχαία Ρώμη, Ελλάδα). Με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας και αξιοποιώντας στο έπακρο την αντιβακτηριακή  δραστηριότητά του αργύρου αυτό γίνεται πράξη. Με την σωστή προσέγγιση αυτής της μοναδικής ιατρικής επανάστασης, επιτυγχάνονται ποιοτικά αποτελέσματα.

Ο Άργυρος που περιέχεται στα προϊόντα TraumaPet® είναι το βασικό στοιχείο της αποτελεσματικότητας αυτών των προϊόντων. Τα νανοσωματίδια επιτίθενται στο κυτταρικό τοίχωμα όπου καταστέλλονται οι διαδικασίες αναπνοής, οδηγώντας έτσι σε πνιγμό το βακτήριο. Απελευθερώνονται επίσης αντιδραστικά είδη οξυγόνου, τα οποία τελικά συμβάλλουν στον θάνατο των βακτηρίων.

Οι πρώτες κλινικές δοκιμές του αργύρου σε νανοσωματιδιακή μορφή έδειξαν πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση των λοιμώξεων από βακτήρια και ζύμες. Δεδομένου ότι η βακτηριακή αντίσταση( ανθεκτικότητα ), όπως είναι γνωστή από τα κοινά αντιβιοτικά, δεν αναπτύσσεται έναντι του αργύρου, το TraumaPet® μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και προληπτικά.


Κλινικές Μελέτες προϊόντων TraumaPet® Ag

Τα προϊόντα TraumaPet® έχουν υποβληθεί σε δοκιμές σε συνεργασία με το Κτηνιατρικό και Φαρμακευτικό Πανεπιστήμιο του Brno της Τσεχικής Δημοκρατίας και σε διάφορες κτηνιατρικές κλινικές της χώρας. Η επίβλεψη της κλινικής φάσης πραγματοποιήθηκε από τον MVDr. Tomáš Fichtel, Ph.D, ο οποίος εργάζεται στη σχολή Clinc για ασθένειες σκύλου και γάτας και στο Κτηνιατρικό και Φαρμακευτικό Πανεπιστήμιο του Brno. Διεξάγει έρευνα που στοχεύει στη γενική κτηνιατρική και οδοντιατρική χειρουργική. Είναι συγγραφέας πολλών δημοσιεύσεων στον τομέα.


Επιστημονικές δημοσιεύσεις

 • Knotek Z., Fichtel T., Kohout P., Benák J. Diseases of the Nasal Cavity in the dog, Aetiology, Symptomatolagy, Diagnostics. Acta veterinaria, r. vyd. 2001, str. 73 – 82
 • Fichtel T., Knotek Z. Therapy of Chronic Nasal Disease in the Dog. Acta veterinaria, r. vyd. 2001, str. 83 – 89
 • Fichtel T., Raušer T., Crha M., Pavlica Z. Treatment of fractured teeth in a Rhesus monkey. Slovenian Veterinary Research, R. vyd. 2002
 • Fichtel T ., Crha M., Vlašín M., Raušer P., Prantl H., Pavlica Z. Ätiologie der apikalen Parodontitis am vierten maxillaren Prämolaren beim Hund. Kleintierpraxis. r. vyd. 2004, str. 261 3 28

Άρθρα για ειδικούς

 • Fichtel T.: Periapikální granulom horního špičáku. Veterinářství 6/2000, str. 228 – 229.
 • Fichtel T., Raušer T., Crha M., Pavlica Z.: Fraktura zubů u opice makak rhesus. Veterinářství 6/2002, str. 360 – 364.
 • Fichtel T.: Nemoci ústní dutiny. In.: Svoboda M., Doubek J., Senior D., Klimeš J. a kol. Nemoci psa a kočky“, Noviko, Brno, 2000, str. 617 – 658.

Σχετικά συνέδρια και παρουσιάσεις

 • Chirurgická terapie onemocnění dutiny nosní,Zvolen, Slovensko, 20. 11. 2000.
 • Dorzální rinotomie, Ljubljana, Slovinsko, 9. 5. 2001.
 • Orofaciální traumata a chirurgie v praxi malých zvířat, Brno, 9.6. 2001.
 • Stomatologie psů – parodontologie, Brno, 22.9. 2001.
 • Stomatologie psů – endodontie, Brno, 20.9. 2002.
 • Stomatologie psů – endodontie. Brno; Veteduca, spol. s r. o., 2002
 • Chirurgie měkkých tkání – rekonstrukční chirurgie, Hradec Králové, 3.5. 2003.

  ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ!  

♦ Ακολουθούν εικόνες πραγματικών περιστατικών.

♦ Απευθύνονται σε κτηνιάτρους. 

Πώς δρα ο Άργυρος

Πώς δρα ο Άργυρος

Ο άργυρος είναιένα έντονα βακτηριοκτόνο μέταλλο. Εμφανή αποτελέσματα παρατηρούνται από τη συγκέντρωση των 100 ppb (μέρη ανά δισεκατομμύριο). Για τα επιθυμητά αποτελέσματα, τα ιόντα αργύρου πρέπει να φθάσουν στην επιφάνεια των βακτηριακών κυττάρων. Όσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση, τόσο ισχυρότερο είναι το αποτέλεσμα. Τα ιόντα αργύρου αναφέρεται ότι αλληλοεπιδρούν με ένζυμα της αναπνευστικής αλυσίδας του μικροβίου. Επίσης αλληλοεπιδρούν με το DNA και διασπούν το κυτταρικό τοίχωμα του μικροβίου λόγω της έκλυσης αντιδραστικών ειδών οξυγόνου που παράγονται, ενώ ταυτόχρονα τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος δεν παρουσιάζουν καμία βλάβη.

Τα διαλύματα που περιείχαν άργυρο ήταν από τα πρώτα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν ως βακτηριοστατικά στη θεραπεία των τραυμάτων. Ωστόσο, ο κρυσταλλικός άργυρος έχει μικρή διαλυτότητα  στο νερό και τα όξινα διαλύματα δεν παράγουν άργυρο καλών ιδιοτήτων για τη θεραπεία των  τραυμάτων και έτσι παρουσιάζουν χαμηλή αποτελεσματικότητα στις επιφανειακές πληγές. Η νανοτεχνολογία επίτρεψε να χρησιμοποιείται ο άργυρος με άριστα αποτελέσματα στα τραύματα.

 Ο Άργυρος χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές καθημερινές εφαρμογές. Ιόντα  αργύρου ενσωματωμένα σε νήματα χρησιμοποιούνται σε αντιβακτηριακά ενδύματα, όπως κάλτσες. Η χρήση του αργύρου στα εσώρουχα βοηθά στην απομάκρυνση των δυσάρεστων οσμών (αποφυγή του πολλαπλασιασμού των βακτηριδίων). Τα προϊόντα αυτά είναι ήδη διαθέσιμα στην αγορά. Επίσης στην αγορά κυκλοφορούν και άλλα προϊόντα που αξιοποιούν την αντιβακτηριακή δράση του αργύρου όπως  κρέμες, τάπες παπουτσιών,  επιφάνειες συσκευών κουζίνας (ψυγεία και μικροκύματα Samsung), συσκευασίες τροφίμων και πολλά άλλα αντικείμενα που απαιτούν αντιβακτηριακή δράση και καταστολή μούχλας.

Χρόνια Ωτίτιδα Σκύλου

Χρόνια Ωτίτιδα Σκύλου

Οι μακροπρόθεσμες ασθένειες των αυτιών είναι συχνό πρόβλημα για τους σκύλους. Υπάρχουν συνήθως βακτήρια ή μύκητες που αναπτύσσονται στο εξωτερικό τμήμα του ακουστικού καναλιού και μερικές φορές στο κεντρικό τμήμα ή επίσης και  στο εσωτερικό τμήμα του αυτιού. Η μόνιμη ζημιά στο αυτί συνήθως συμβαίνει με τις μακροπρόθεσμες ασθένειες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κνησμό, πόνο, νευρολογικά συμπτώματα και κώφωση. Οι μολύνσεις είναι πάντα σε δεύτερο επίπεδο. Υπάρχει πάντα μια κύρια αιτία όπως παράσιτα, αλλεργίες, ασθένεια από άλλο σύστημα του οργανισμού ή γενετική ασθένεια. Υπάρχουν και παράγοντες που διαιωνίζονται όπως το οίδημα του ακουστικού καναλιού. Υπάρχουν επίσης, παράγοντες προδιάθεσης, π.χ. ο σκύλος να έχει τριχωτά αυτιά.

Ο κτηνίατρός σας θα σας προτείνει θεραπεία για να εξαλείψετε τα βακτήρια ή τους μύκητες με τη χρήση κατάλληλων αντιβιοτικών ή αντιμυκητιακών  φαρμάκων. Η θεραπευτική αγωγή μαζί με τις  έρευνες θα διαγνώσει και θα λύσει την κύρια αιτία και τους παράγοντες που την διαιωνίζουν. Αυτές οι παρεμβάσεις θα βοηθήσουν στο να ελεγχθούν τα συμπτώματα και να αποτραπεί η επανάληψη του προβλήματος.

Τι είναι η χρόνια μόλυνση αυτιού;

Οι μολύνσεις των αυτιών είναι πάντοτε δευτερογενείς σε σχέση με την κύρια ασθένεια του εξωτερικού ακουστικού καναλιού. Η μόλυνση του ακουστικού πόρου του αυτιού προκαλεί πρήξιμο (κάνοντας τον σωλήνα πιο στενό) και οδηγεί σε μια αύξηση παραγωγής κεριού. Τα αυτιά μπορεί να έχουν φαγούρα  και πόνο. Επίσης, μπορεί να μυρίζουν άσχημα. Η σοβαρή μόλυνση οδηγεί στη ρήξη  του τυμπάνου και σε μολύνσεις στο κέντρο και στο εσωτερικό του αυτιού, σε κώφωση και  νευρολογικά συμπτώματα και σε δυσκολία στη επίλυση του όλου προβλήματος με αποτέλεσμα τα συμπτώματα να εμφανίζονται ξανά μετά τις θεραπείες.

Οι διαταραχές ή οι ασθένειες που αφορούν την κύρια πάθηση περιλαμβάνουν:

 • Αλλεργίες (περιβαλλοντικές - ατοπικές δερματίτιδες και διατροφή)
 • Ακάρεα αυτιών
 • Ξένα σώματα
 • Διαταραχές δέρματος (όπως σμηγματορροϊκή δερματίτιδα-μια γενετική διαταραχή)
 • Διαταραχή του θυροειδή αδένα
 • Όγκοι ή πολύποδες στο αυτί

Στα αυτιά με κύρια και δευτερεύουσα ασθένεια η ζημιά που συμβαίνει, αλλάζει την ανατομία του ακουστικού πόρου του αυτιού και σταματά την κανονική του λειτουργία. Αυτή η ζημιά ονομάζεται παράγοντας διαιώνισης, μπορεί να είναι αναστρέψιμη με την κατάλληλη θεραπεία  ή μη και περιλαμβάνει:

 • Στένωση του ακουστικού πόρου του αυτιού από το πρήξιμο και το ξύσιμο
 • Μεγέθυνση και υπερδραστηριότητα των αδένων με αποτέλεσμα την υπέρ-παραγωγή  κεριού
 • Ο μηχανισμός του αυτόματου καθαρισμού του αυτιού  υπολειτουργεί
 • Ρήξη τυμπάνου – αυτό σημαίνει ότι η συνεχής τοπική θεραπεία δεν μπορεί να λύσει τις βαθιές μολύνσεις

Πώς μπορώ να ξέρω ότι ο σκύλος μου έχει μόλυνση στο αυτί;

Η τοπική μόλυνση (ερυθρότητα και έκκριμα από το αυτί) είναι το πρώτο σημάδι μια εξωτερικής μόλυνσης του αυτιού. Το κατοικίδιο σας μπορεί να κουνάει το κεφάλι του, να ξύνει τα αυτιά του, ή να τρίβει τα αυτιά του σε έπιπλα ή στο πάτωμα. Μερικά κατοικίδια με σοβαρές μολύνσεις μπορεί να κλαίνε ή να αναστενάζουν καθώς τρίβουν και ξύνουν τα αυτιά τους. Μερικά κατοικίδια ξύνονται τόσο δυνατά που προκαλούν με τα νύχια τους πληγές στο δέρμα τους γύρω από το πρόσωπο, το λαιμό και τα αυτιά. Μερικές φορές το πρώτο σημάδι είναι να εντοπίσει ο ιδιοκτήτης άσχημη μυρωδιά γύρω από τα αυτιά του κατοικίδιου.

Περιστασιακά οι εξωτερικές μολύνσεις του αυτιού μπορεί να προχωρήσουν και να επηρεάσουν το κεντρικό και εσωτερικό μέρος του αυτιού, οδηγώντας σε πιο σοβαρά σημάδια της ασθένειας όπως κλίση του κεφαλιού ή κώφωση.

Πώς μπορεί να διαγνώσει ο κτηνίατρος την μόλυνση στο αυτί;

Ο κτηνίατρος θα κοιτάξει μέσα στο αυτί για την παρουσία μόλυνσης, ερυθρότητας, εκκρίματος, όγκου ή άλλων συμπτωμάτων. Μερικές φορές με ένα βαμβάκι μπορεί να συλλέξει τα εκκρίματα από το αυτί. Αυτό το υλικό μπορεί να τοποθετηθεί σε διαφάνεια και να εξεταστεί κάτω από το μικροσκόπιο για να αποφασιστεί εάν η δευτερεύουσα μόλυνση τείνει να είναι από βακτήρια ή μύκητες και να ελεγχθεί για ακάρεα (μια συνηθισμένη κύρια αιτία). Ο κτηνίατρος μπορεί να μαζέψει ένα δείγμα από τα εκκρίματα του αυτιού για καλλιέργεια και δοκιμή ευαισθησίας του μικροβίου σε φάρμακα ούτως ώστε να αναγνωρίσει τους ακριβείς μικροοργανισμούς και να μπορέσει να διαλέξει την κατάλληλη αντιβίωση για να θεραπεύσει την μόλυνση.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, ή εάν το ζώο πονάει πολύ και δεν επιτρέπει την εξέταση στα αυτιά, μπορεί να χρειαστεί να ναρκωθεί. Στη νάρκωση, μπορεί να ξεπλυθούν απαλά τα αυτιά και να εξεταστούν καλύτερα. Αυτό είναι σημαντικό για να απομακρυνθεί τυχόν παρουσία ξένων σωμάτων, να ελεγχθεί πόσο στενό έχει γίνει το κανάλι και εάν το τύμπανο είναι άθικτο. Ακτινογραφίες και άλλα διαγνωστικά τεστ μπορεί να γίνουν ώστε να προσδιοριστεί εάν το κεντρικό ή το εσωτερικό μέρος του αυτιού είναι επίσης επηρεασμένα. Άλλα τεστ μπορεί συχνά να χρειαστούν ώστε να εντοπιστεί η κύρια αιτία. Αυτό μπορεί να γίνει αμέσως, αλλά μπορεί να χρειάζεται και περισσότερο χρόνο.

Πώς μπορεί μία μόλυνση του αυτιού να θεραπευτεί και να αποτραπεί η επανεμφάνιση;

Μόλις η μόλυνση εντοπιστεί, τα περισσότερα ζώα με χρόνια μόλυνση αυτιών μπορούν να θεραπευτούν στο σπίτι. Οι περισσότερες μυκητιακές και βακτηριακές μολύνσεις μπορούν να θεραπευτούν με φάρμακα σε υγρή μορφή που θα χορηγήσουμε μέσα στο κανάλι του αυτιού ή με αντιβίωση από το στόμα. Τα στεροειδή  αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να δοθούν για να ανακουφίσουν το κατοικίδιο σας και να μειώσουν το πρήξιμο γύρω από το κανάλι του αυτιού. Το να καθαρίζετε το κερί ή το πύο από το κανάλι του αυτιού είναι πάντοτε αναγκαίο.

Οι κύριες αιτίες όπως τα ξένα σώματα, παράσιτα, αλλεργίες, ασθένεια του θυροειδή ή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, πρέπει να αντιμετωπίζονται για να αποτρέψουν την επανεμφάνιση του προβλήματος. Μερικά είναι θεραπεύσιμα (τα ακάρεα του αυτιού είναι εύκολα θεραπεύσιμα με αγωγή τοποθετούμενη ακριβώς μέσα στο αυτί ή τοπικά ανάμεσα στους ώμους). Η ασθένεια του θυροειδή είναι συνήθως εύκολα ελεγχόμενη αλλά απαιτεί θεραπεία εφ’ όρου ζωής. Η αλλεργία και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα συχνά απαιτούν δια βίου συνεχιζόμενη θεραπεία όπως είναι τα στεροειδή, σταγόνες για το αυτί ή καθαριστικό αυτιών.

Εάν τα κανάλια των αυτιών είναι μόνιμα στενά ή η ζημία είναι σοβαρή, ή εάν υπάρχουν μάζες ή όγκοι μέσα στο κανάλι του αυτιού,  μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση.

 

Δείτε το TraumaPet® Oto Ag | Φυλλάδιο Προϊόντων

expand_less